PDA

View Full Version : Fix for black screen/crash on start-up


mbc
01-27-2011, 02:41 PM
I had a problem with this game for a while - whenever I started it up, it would display a black screen for a few seconds, then go to my desktop with no error message. If anyone else has this problem, here's a solution:

1. Go to C:\Documents and Settings\your name\My Documents\Electronic Arts\The Sims 3

2. Open the Options.ini file

3. Look for the line that says "fullscreen = 1", then change the 1 to a 0

The game should open properly now. The problem is that for some reason the game refuses to work in fullscreen, and everyone knows how good EA is at supporting their games after release. With this solution, you can play the game just fine, but you just have to do it in windowed mode. You can easily go to the video options and set the screen resolution to match that of your desktop (1680x1050 for me, for example).

Hope this helps someone.

mutelight
01-27-2011, 05:50 PM
I noticed that when I first started it up it took 20-30 seconds before the EA logo popped up. For a moment I thought it had crashed as well but it just took a moment.

adso3000
05-28-2016, 07:39 AM
The 1 to 0 in Options.ini is all well and good if you just want it in window mode. The real solution is as follows:

Find that Options.ini file (in Documents, Electronic Arts, The Sims 3), but don't alter the fullscreen from 1 to 0 unless you actually desire playing in windowed mode, which can be useful if checking email without leaving the game I suppose.

Find and change this one about halfway down: [resolution 1024 768 0] which is a useless aspect ratio and responsible for the problem.
I've changed mine to [resolution = 1920 1080 1] (though the 1 changed to a 0 after running the game for some reason, it might not matter at all whether it's 1 or 0) since my resolution is 1920x1080, but just input whatever your screen resolution is. Save. Restart. Enjoy.
I figured this out myself based on similar issue with Sid Meier's Pirates! and the constant fiddling with Options.ini files.

You could also run in once in windowed mode, change resolution in game, then change Options.ini to allow fullscreen again but it's just easier changing it all now you have the file open anyway.