Go Back   Steam Users' Forums > Steam Game Discussions > T - Z > Terraria

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-21-2011, 07:38 AM   #1
Froxtman
 
Guest
Posts: n/a
Unhappy Crash On StartUp Terraria

Sup Guys , Froxtman so i got the game and when i start crashes instantly ive update net framework and no good removed and reinstalled still. I have Windows 7 x64 ive ran in windows xp sp2 still didnt work it getting me mad and sad ill give you error
It has to do with Framwork

Problem signature:
Problem Event Name: CLR20r3
Problem Signature 01: terraria.exe
Problem Signature 02: 1.0.0.0
Problem Signature 03: 4dd2b71f
Problem Signature 04: Microsoft.Xna.Framework.Xact
Problem Signature 05: 4.0.0.0
Problem Signature 06: 4c72cce0
Problem Signature 07: e5
Problem Signature 08: cb
Problem Signature 09: System.InvalidOperationException
OS Version: 6.1.7601.2.1.0.256.1
Locale ID: 1033
Additional Information 1: 0a9e
Additional Information 2: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789
Additional Information 3: 0a9e
Additional Information 4: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789

Plz Help Me
Thank You Froxty.
 
Reply With Quote
Old 06-07-2011, 04:59 AM   #2
sambonz
 
Join Date: Jun 2009
Reputation: 78
Posts: 765
I'm getting this error also, as soon as I attempt to run the game..

Anyone know any workarounds please?

:S
sambonz is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2011, 05:52 AM   #3
sambonz
 
Join Date: Jun 2009
Reputation: 78
Posts: 765
Description:
Stopped working

Problem signature:
Problem Event Name: CLR20r3
Problem Signature 01: terraria.exe
Problem Signature 02: 1.0.0.0
Problem Signature 03: 4de7b13c
Problem Signature 04: Microsoft.Xna.Framework.Xact
Problem Signature 05: 4.0.0.0
Problem Signature 06: 4c72cce0
Problem Signature 07: e5
Problem Signature 08: cb
Problem Signature 09: System.InvalidOperationException
OS Version: 6.0.6002.2.2.0.768.3
Locale ID: 3081
sambonz is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2011, 11:27 AM   #4
starlinvf
 
Join Date: Oct 2009
Reputation: 351
Posts: 1,857
Might be 1 of 2 things....

1. Reinstall (or install) XNA from the game's directory
2. Do you have a non-standard My Docs location?
starlinvf is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2011, 02:17 AM   #5
sambonz
 
Join Date: Jun 2009
Reputation: 78
Posts: 765
Quote:
Originally Posted by starlinvf View Post
Might be 1 of 2 things....

1. Reinstall (or install) XNA from the game's directory
2. Do you have a non-standard My Docs location?
Many thanks for your reply.

I've tried reinstalling the game (4 times), verifying the cache, reinstalling .NET4 then XNA, setting differing compatibility modes for the .exe, and updating my video drivers to the latest version (Nvidia) - all to no avail.

=(
sambonz is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2011, 05:14 AM   #6
iuewh3298rhkjfd
 
Join Date: Jul 2010
Reputation: 0
Posts: 28
Had the same problem. After trying lots of things, i finally read the following solution somewhere, and it works. It looks like a bit of a hassle, but it comes down to just renaming a few dll's that wont update, and copying in the dll's that are updated. Apparently, if your windows isnt updated to the latest version, then installing framework 4 wont update a few dll's. So this fixes that:

================================================== ==
0. Make sure you have installed the framework 4.0

1. Check out the version of mscoree.dll in c:\windows\system32. If it's 2.0.50727.4927, then continue (i had a sligtly different version than the number mentioned here, doesnt really matter)

2. Fiddle with permissions of this dll (Properties>>Security>>Advanced>>Change permissions>>Add>>$$Your user name$$>>OK>>OK>>OK (i skipped this step, wasnt really necessary)
3. Rename it to mscoree.dll.old

(If you have a 64bit version of windows then do the same in 1-3 ALSO with c:\windows\syswow64\mscoree.dll)

4. Open the file dotNetFx40_Full_x86_x64.exe (download here -> http://www.microsoft.com/downloads/e...f-b21f31ab88b7 ) with any extractor and extract it to any folder. You can open it with winzip or winrar.

5. Open the folder

6. Find the file netfx_Core.mzz and rename it with netfx_Core.zip and open with extractor

7. Extract the file _003_mscoree_dll_x86 (and if you have a 64bit windows, ALSO the _003_mscoree_dll_amd64)

8a. If u have a 64 bit version of windows: Rename _003_mscoree_dll_amd64 to mscoree.dll and copy it to c:\windows\system32

8b. If u have x86 version: Rename _003_mscoree_dll_x86 to mscoree.dll and copy it to c:\windows\system32

9a. If u have a 64bit of windows: Rename _003_mscoree_dll_x86 to mscoree.dll and copy it to c:\windows\syswow64

10. No restart needed. Just install the x64 prereqs and next visual studio as it was ment to be.

11. Profit
================================================== ========

So if u have a 64bit version of windows, do step 8a and 9a. If u dont, do step 8b. It works for vista and windows 7, wouldnt surprise me if it works for XP as well. I was hesitant to mess with dll's in my windows folder, but eventually i took the risk, just wanted to play terraria. And its great. However, i also read somewhere that in the future when you want to update your windows again, or when new versions of framework need to be installed, it MAY cause a problem. But ive long given up trying to update my stupid vista, and framework wasnt installing properly anyway, so who cares. Im playing and i get no errors whatsoever.

Last edited by iuewh3298rhkjfd: 06-08-2011 at 09:02 AM.
iuewh3298rhkjfd is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2011, 08:53 AM   #7
sambonz
 
Join Date: Jun 2009
Reputation: 78
Posts: 765
Quote:
Originally Posted by iuewh3298rhkjfd View Post
Had the same problem. After trying lots of things, i finally read the following solution somewhere, and it works. It looks like a bit of a hassle, but it comes down to just renaming a few dll's that wont update, and copying in the dll's that are updated. Apparently, if your windows isnt updated to the latest version, then installing framework 4 wont update a few dll's. So this fixes that:...
Firstly - wow thank you so much for taking the time to reply with all this :-o I very much appreciate it.

Sadly it didn't work =(

Weirdly, for starters, the 'dotNetFx40_Full_x86_x64.exe' file in Terraria's Steam directory didn't contain a file named 'netfx_Core.mzz' for some weird reason. I even deleted it and validated with Steam so it re-downloaded, but still nothing.
So i downloaded the file from Microsoft and there it was.

I then renamed the old .dll, and copied over the new one from my fresh MS download, restarted even, and Terraria's still giving the same error.

Really scratching my head now.. :S
sambonz is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2011, 08:55 AM   #8
iuewh3298rhkjfd
 
Join Date: Jul 2010
Reputation: 0
Posts: 28
Quote:
Originally Posted by sambonz View Post
Firstly - wow thank you so much for taking the time to reply with all this :-o I very much appreciate it.

Sadly it didn't work =(

Weirdly, for starters, the 'dotNetFx40_Full_x86_x64.exe' file in Terraria's Steam directory didn't contain a file named 'netfx_Core.mzz' for some weird reason. I even deleted it and validated with Steam so it re-downloaded, but still nothing.
So i downloaded the file from Microsoft and there it was.

I then renamed the old .dll, and copied over the new one from my fresh MS download, restarted even, and Terraria's still giving the same error.

Really scratching my head now.. :S
What windows do you have, 32 or 64bit? If 64, you need to do the trick with 2 dll's in 2 different folders.

And did you go thru all the steps?

Oh and youre right, the dotNetFx40_Full_x86_x64.exe file in the terraria folder isnt the full installation file, its one that downloads the full installation file. So ill edit the steps a bit.

Last edited by iuewh3298rhkjfd: 06-08-2011 at 08:57 AM.
iuewh3298rhkjfd is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2011, 10:40 AM   #9
Mook Noff
 
 
 
Join Date: May 2011
Reputation: 6
Posts: 33
Hey, I had the same problem a while back for a full week, but managed to get it working by doing allll that, plus going to All Programs, then Windows Updates, and doing every possible update I possibly could, AFTER renaming the one file to old and copying an up-to-date one from my fiance's laptop. It took a good half hour to an hour to do all the updates, but I have no .NET issues at all anymore.
Dungeons was another game with the same issue, if that helps anyone, also.
Mook Noff is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2011, 10:56 AM   #10
sambonz
 
Join Date: Jun 2009
Reputation: 78
Posts: 765
Thank you both again for your replies.
(I run Vista 32bit btw)

Sadly it's still not working. Bizarrely, now the error msg doesn't show up - so that's 'progress'? hehe
I run the game and it thinks for a bit, then just vanishes without popping an error.

I'll keep plugging away - I mean i have over 100 Steam games and they all work just fine. :S
sambonz is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2011, 07:02 AM   #11
guilliamx
 
 
 
Join Date: Oct 2010
Reputation: 5
Posts: 89
I run XP 32 and I get the same issues, none of the solutions seem to work. Very very annoying for a game I payed for today
guilliamx is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2011, 07:17 PM   #12
Zombinejerry
 
Join Date: Apr 2011
Reputation: 0
Posts: 161
Fix

They might fix it soon but untill then just make a new guy and a new map that still works everyones files might be corrupt Or something but you guys will have to wait till they fix your older maps and chars just make new ones and wait
Zombinejerry is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2011, 05:51 PM   #13
spazbomb
 
 
 
Join Date: Jun 2011
Reputation: 4
Posts: 59
Mine drops at startup too. Wish I knew before I bought it that it required framework 4. So does Bit.runner and I already fought with this same problem before to no avail. Framework 4 is a major headache. Oh well 2 duds out of 96 games ain't too bad.
spazbomb is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2011, 01:56 AM   #14
LightOblivion01
 
Guest
Posts: n/a
Same problem here..just bought it and it doesnt run...damn..wasted 5 bucks..also have the same problem with Dungeons and Bit trip runner
  Reply With Quote
Old 07-10-2011, 01:27 PM   #15
spazbomb
 
 
 
Join Date: Jun 2011
Reputation: 4
Posts: 59
Ok, so after 4 aggrivating days I've fixed my problem. I'm running Windows 7 64bit and the TRUE issue was my 'Windows Update' was broken. It hasn't been updating for a long time and trying to launch it freezes my pc.

I learned you can't play Terraria without Framework 4 .Net, and Framework 4 won't work unless you have Windows 7 Service pack 1 (at least). Otherwise it just takes a dump in your DLL files and fails.

If your windows update is broken like mine I used this guide to stop it, delete the corruption, and repair: http://social.technet.microsoft.com/...9-ba914c78983b
Killing windows update was tricky, I had to switch it to manual and kill it after reboot. And I recommend running the .bat file with both programs Stopped. After that with Update running I could update my W7, took about 12 hours to run through 10 updates one at a time, including the service pack and framework. But now Terraria works and so do the Bit.runner games.

PS: I've also learned Framework 4 can fail install if you've got thumbdrives or ghostdrives on your pc. And be sure to have a couple gigs of free space for all the updates or they will fail as well.

Last edited by spazbomb: 07-10-2011 at 01:30 PM.
spazbomb is offline   Reply With Quote
Reply

Go Back   Steam Users' Forums > Steam Game Discussions > T - Z > Terraria


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



All times are GMT -7. The time now is 04:25 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Site Content Copyright Valve Corporation 1998-2012, All Rights Reserved.