Go Back   Steam Users' Forums > Steam Game Discussions > Q - S > RAGE

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-05-2011, 04:47 AM   #1
FusedCore
 
Banned
Join Date: Jun 2010
Reputation: 346
Posts: 2,313
Exclamation [UPDATED: Major Performance and GFX Fix]Custom Config Files With V-SYNC & FOV!!!

Rage Configs Version 2.1.1
Added the following:
Dynamic Lighting and Shadows
Edges to enhance items and remove the fake blending...
Enhanced textures thus removing blurry effects

Updated the configs for the new patch to allow for settings to be changed via config file or the console!!!
Rage No Config vs the HD(Ultra) Config v2.1.1 Comparison Screenshots here:
Pic1: http://screenshotcomparison.com/comparison/88960
Pic2: http://screenshotcomparison.com/comp...8960/picture:1
Pic3: http://screenshotcomparison.com/comp...8960/picture:2

Thread Noted at:
RockPaperShotgun.com - http://goo.gl/ALI8N
Product-Reviews.com - http://goo.gl/dpP2l


HQ video here: http://www.youtube.com/watch?v=WNmrIEipOug&hd=1


[ADVANCED Users]PC Rage Complete Commands(listcmds) and CVariables(listcvars): http://forums.steampowered.com/forum....php?t=2165723

Here's config files I made for performance fixes.
Check to see if you are having any of these bugs or issues listed here: http://forums.steampowered.com/forum....php?t=2154053

HOWTO: To use the file copy the code below and put it into a new text file renamed as "rageConfig.cfg" in these Locations:
For Single-Player - "Steam\steamapps\common\rage\base"
For Multi-Player - "Steam\steamapps\common\rage\mp\base"
Note: To restore your settings to the defaults use this "+set com_safemode 1" in your Launch options, The game will start then quit to restore the settings and when it's done remove the "+set com_safemode 1" from your launch options and run the game again to play it; This is Useful for Switching between Configs and restoring the game after patches.

This config file bypasses the Auto-Detection: Which has issues in detecting alot of systems and causes the game to run poorly. Note: you will not get vac banned for making a config file.


WARNING: With the use of this config file, Make sure you set your video card settings back to "let the application decide" or your game may not run properly, This also includes Tessellation.
Also Disable Crossfire(AMD/ATI) And or SLI(Nvidia) as this game doesn't use those, thus resulting in lower performance if used.


And Remember to keep this thread Polite!

I'm running a Sapphire Radeon HD 6870(Black Edition) with the 11.10p2 drivers and the latest Game Patch, using the HD(Ultra) config v2.0 and AA at 8x in the game.
This is my AMD Catalyst Settings: http://imgur.com/a/C2eZL
My Computer: http://imgur.com/a/jpnfy
My Specs: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2041514
Video Specs: http://www.techpowerup.com/gpuz/5dsnw/


My Launch options: +set com_skipIntroVideo 1 +set g_fov 96 +set m_rawinput 1
And in my config the "jobs_numThreads" is set to 1.

High-Definition(Ultra) Settings Video with config v2.0: http://www.youtube.com/watch?v=yJsaZ-jrriI&hd=1
HD pictures of Wellspring With Config 2.0: http://imgur.com/a/GY9m2

NEW: HD(Ultra) Config v2.1.1 Screenshots: http://imgur.com/a/FS62j

[Pics]Rage Surround Gaming - Triple Screen @ 5760x1080 by CyanideHou with my HD with config v2.0: http://forums.steampowered.com/forum....php?t=2166085


Config v2.1.1 Settings for High-Definition(Ultra) computers:
Code:
//HD Config v2.1.1 By FusedCore
echo "^1 Loading the HD Config v2.1.1 by FusedCore..."
//cvar_restart //use this setting to use the games default settings
cvaradd s_lockListener -1; seta s_lockListener 0; echo "^1Setting the Cvar listener to unlock the settings so this game can use the config..."
seta jobs_numThreads 1; echo "^1Setting the threads..." //CPU Threads Use 0-12 for the number of threads your system has. Lower Numbers are better and Use this only if your having Stuttering or hanging.
seta com_videoRam "1024"; echo "^1Setting the Video memory size..." //sets the Video Card memory Set this to the amount you have in MB
//cvaradd com_synctotime -1;  echo "^1Disabling the framelimiter..." //Use this command to disable the 60fps locker
//seta com_maxfps "60"; echo "^1Setting the fps to your settings..." //limits the frames to 60 can be changed to what you desire
seta fc_maxcachememoryMB 1536; echo "^1Setting the File Cache size..." //Increases the default file cache size to completely eliminate the popins
seta image_anisotropy "16"; echo "^1Setting the Ansistropy Filtering..." //Using the highest setting here but you can set as 2, 4 or 8
seta image_usecompression 0; echo "^1Disabling the Image Compression..." 
seta image_filter "GL_LINEAR_MIPMAP_LINEAR"; echo "^1Setting the image filtering..."
seta image_blend "GL_LINEAR_MIPMAP_LINEAR"; echo "^1Setting the image blending"
seta image_preload "1"; echo "^1Enabling preloaded Images..."//Use preload images when ever possible
seta image_lodbias "-1"; echo "^1Setting the image  LoD..." //LoD settings
seta image_ignoreHighQuality "0"; echo "^1Setting the HQ images..." //Sets up for using HQ gfx
seta image_ignoreLowQuality "1" echo "^1Setting the LQ images..." //ignores the low textures
seta image_useCache "1"; echo "^1Setting the image cache..." //Enabled Cache to allow the textures to load properly without popping
seta image_cacheMegs "1024"; echo "^1Setting the cache maxsize..." //Cache size in Megabytes
seta image_cacheMinK "10"; echo "^1Setting the cache minsize..." //Cache minimum size in kilobytes
seta r_aspectRatio "1"; echo "^1Setting the Aspect Ratio..."  // 0=4:3, 1=16:9, 2=16:10, 3=5:4 TFT, -1 custom
seta r_fullscreen "1"; echo "^1Setting the fullscreen option..."
//seta r_customAspectRatioV "10"
//seta r_customAspectRatioH "16"
seta r_swapInterval 1; echo "^1Setting the Vsync option..." //VSYNC 1 enabled, 0 diabled
seta r_useHighQualityPostProcess "1"; echo "^1Setting the HQ post proccessing..." //Fore High Quality post proccessing
seta r_shadowsHighQuality "1"; echo "^1Setting the HQ Shadows..." //Fore High Quality shadows 
seta r_displayRefresh "0" //keep it so the engine doesn't double render a frame
seta r_renderer "best" //highest rendering options
seta r_multiSamples "32"; echo "^1Setting the MultiSampling..." //Set this to 16 or 8 if you're having low-fps as 32 is the Max Multi-sampling
seta r_useHBAO "1"; echo "^1Setting the Ambient occlusion..."
seta r_useRenderThread "0" // 0 Disable or 1 Enable threaded rendering  useful for newer cards to increase performance.
seta r_visDistMult "1"
seta r_useMotionBlur "1"; echo "^1Setting the Motion Blur..." //use blur
seta r_skipBump "0" 
seta r_skipSpecular "0"
seta r_skipNewAmbient "0"
seta r_shadows "1"; echo "^1Setting the Shadows..."
seta r_cgFragmentProfile "best"
seta r_cgVertexProfile "best"
seta vt_lodBias "-1"; echo "^1Setting the Visual Texture LoD..." //LoD settings
//below is cache settings And advanced GFX settings
echo "^1Setting the Textures type..."
seta vt_pageimagesizeuniquediffuseonly2 "8192"
seta vt_pageimagesizeuniquediffuseonly "8192"
seta vt_pageimagesizeunique "8192"
seta vt_pageimagesizevmtr "8192"
seta vt_maxPPF 64; echo "^1Setting the Pages per file..." //Set this to 64 for Quad-cores CPU's or higher, 16 or 8 for dual-cores CPU's
seta vt_preload "1"; echo "^1Setting the Visual Textures to Preload..."
//Begin Advanced GFX Filtering and Sharper Images. Comment these 3 lines out if you are having issues or don't like the way it looks.
echo "^1Setting the Visual Texture Filters"
//seta vt_filter "GL_NEAREST, GL_NEAREST_MIPMAP_LINEAR" 
seta vt_envf "GL_TEXTURE_ENV, GL_TEXTURE_ENV_MODE, GL_MODULATE"
seta vt_blend "GL_LINEAR_MIPMAP_LINEAR"
//End of Advanced GFX Filtering
seta vt_useCache "1"; echo "^1Setting the Visual texture cache..."
seta vt_cacheMegs "1024"; echo "^1Setting the cache maxsize..."
seta vt_cacheMinK "10"; echo "^1Setting the cache minsize..."
seta vt_ignoreHighQuality "0"; echo "^1Setting the HQ Visual Texture..."
seta vt_ignoreLowQuality "1"; echo "^1Setting the LQ Visual Texture..."
//Begin HD Settings
echo "^1 -Loading the HD Settings..."
seta vt_qualityhdplossless "1"
seta vt_qualityhdppower "1"
seta vt_qualityhdpspecular "1"
seta vt_qualityhdpnormal "0"
seta vt_qualityhdpdiffuse "1"
seta vt_qualitydctpower "100"
seta vt_qualitydctspecular "100"
seta vt_qualitydctnormal "100"
seta vt_qualitydctchroma "100"
seta vt_qualitydctluma "100"
seta vt_maxlockedpages "2048"
//HD Image settings 
seta image_qualityhdplossless "1"
seta image_qualityhdppower "1"
seta image_qualityhdpspecular "1"
seta image_qualityhdpnormal "0"
seta image_qualityhdpdiffuse "1"
seta image_qualitydctpower "100"
seta image_qualitydctspecular "100"
seta image_qualitydctnormal "100"
seta image_qualitydctchroma "100"
seta image_qualitydctluma "100"
seta image_maxlockedpages "1024"
//End HD Settings
echo "^1 -HD Settings Loaded..."
echo "Setting Advanced detailing"
seta g_showPlayerShadow "1"
seta r_showGlobalShadows "1"
seta r_showDimShadows "1"
seta r_showAmbientLighting "1"
seta r_showDynamic "1"
seta r_showEdges "1"
seta r_showEnvs "1"
seta r_showShadows "1"
seta r_showBlendedLights "1"
seta r_showBlendedSurfOverdraw "1"
seta r_showBuffers "1"
seta r_showCommits "1"
seta r_showCracks "1"
seta r_showDepth "1"
seta r_showDestinationAlpha "1"
seta r_showDetailNodeBounds "1"
echo "...Advanced detailing Set"
//Change these to 0 Disable or 1 Enable
seta r_skipAddAlways                  "0"
seta r_skipAnalyze                    "0"
seta r_skipAreaCPUCulling             "0"
seta r_skipAreaGPUCulling             "0"
seta r_skipAugment                    "0"
seta r_skipAutosprites                "0"
seta r_skipBaseSurfaces               "0"
seta r_skipBeams                      "0"
seta r_skipBlendedSurfaces            "0"
seta r_skipBlendLights                "0"
seta r_skipCloth                      "0"
seta r_skipCommits                    "0"
seta r_skipDecals                     "0"
seta r_skipDetailModels               "0"
seta r_skipDetailTris                 "0"
seta r_skipDimShadows                 "0"
seta r_skipDistortionSurfaces         "0"
seta r_skipDynamic                    "0"
seta r_skipDynamicLighting            "0"
seta r_skipEffects                    "0"
seta r_skipEmissiveGlare              "0"
seta r_skipFeedback                   "0"
seta r_skipFlares                     "0"
seta r_skipFoliage                    "0"
seta r_skipGeneratedFileCheck         "0"
seta r_skipGlare                      "0"
seta r_skipGuis                       "0"
seta r_skipLightCPUCulling            "0"
seta r_skipLightGPUCulling            "0"
seta r_skipLights                     "0"
seta r_skipMergeMeshes                "0"
seta r_skipModelCPUCulling            "0"
seta r_skipModelGPUCulling            "0"
seta r_skipModelRangeCulling          "0"
seta r_skipModels                     "0"
seta r_skipNodeCPUCulling             "0"
seta r_skipNodeGPUCulling             "0"
seta r_skipOcclusionBaseModel         "0"
seta r_skipParticles                  "0"
seta r_skipSlowLights                 "0"
seta r_skipStripDeadCode              "0"
seta r_skipSuppress                   "0"
seta r_skipSurfaceCPUCulling          "0"
seta r_skipTransparencySort           "0"
seta r_skipUpdateInView               "0"
seta r_skipViewParms                  "0"
seta r_skipVmtrs                      "0"
seta r_skipWaterSurfaces              "0"
seta r_skipWorld                      "0"
seta r_skipZCullReconstruct           "0"
echo "...Advanced IO Objects set"
//seta vt_maxaniso 4; echo "^1Setting the Visual Texture anisotropy..." //Set this to 0 if your having lots screen tarring issues and do NOT set this higher then 4 otherwise it will corrupt the Mega-Textures
echo "^1-If you Have seen NO Unknowns above this line then it has all been Loaded without errors-"
echo "^1 ...HD Config v2.1.1 by FusedCore Loaded, Enjoy the game!!!"
Config v2.1.1 Settings for High-end systems Here: http://forums.steampowered.com/forum...&postcount=972

Config v2.1.1 Settings for Mid-end systems Here: http://forums.steampowered.com/forum...&postcount=968

Config v2.1.1 Settings for Low-end systems Here: http://forums.steampowered.com/forum...&postcount=688

Enjoy, Long Live PC GAMING!!! -FusedCore

Last edited by FusedCore: 10-20-2011 at 08:30 PM.
FusedCore is offline  
Reply With Quote
Old 10-05-2011, 04:49 AM   #2
puzl
 
Join Date: Apr 2009
Reputation: 41
Posts: 292
Post ignored completely, simply because mouse smoothing is set to 1.
puzl is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2011, 04:53 AM   #3
vladislav2099
 
Join Date: Sep 2011
Reputation: 0
Posts: 81
And where is the comparison before and after.
your screenshot looks pretty scary 8(
vladislav2099 is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2011, 04:58 AM   #4
jim2point0
 
Join Date: Jun 2011
Reputation: 229
Posts: 1,583
Not much of an explanation of what the config file does or why those values are chosen...

Did you pick lower graphical values? Higher? EXPLAIN!
jim2point0 is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2011, 04:59 AM   #5
Nibbles37
 
Guest
Posts: n/a
Do you need to set this as "Read-Only"?
  Reply With Quote
Old 10-05-2011, 05:05 AM   #6
FusedCore
 
Banned
Join Date: Jun 2010
Reputation: 346
Posts: 2,313
Quote:
Originally Posted by jim2point0 View Post
Not much of an explanation of what the config file does or why those values are chosen...

Did you pick lower graphical values? Higher? EXPLAIN!
It's all set for high!

Quote:
Originally Posted by Nibbles37 View Post
Do you need to set this as "Read-Only"?
no.

-FusedCore
FusedCore is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2011, 05:06 AM   #7
Graveslave
 
Join Date: Mar 2010
Reputation: 35
Posts: 371
post your bench marks before and after and also system specs if this is to be considered serious. the proof is in the pudding. screenshots aren't benchmarks. it is just showing eye candy not performance fixes.
Graveslave is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2011, 05:15 AM   #8
vladislav2099
 
Join Date: Sep 2011
Reputation: 0
Posts: 81
What is the difference in the screenshots here and there looks terrible
Need a high-rez texture pack, quickly
vladislav2099 is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2011, 05:50 AM   #9
TRaSH
 
Join Date: Feb 2006
Reputation: 7
Posts: 28
What gpu and drivers are you running?
TRaSH is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2011, 05:54 AM   #10
Kurtensen
 
 
 
Join Date: Nov 2009
Reputation: 3
Posts: 158
It fixed my stuttering :O Tho my fps are still pretty bad
Kurtensen is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2011, 05:56 AM   #11
fedaykin6
 
Banned
Join Date: Mar 2010
Reputation: 75
Posts: 821
Quote:
Originally Posted by FusedCore View Post
Dude, you need new glasses. That looks hideous. Your fix doesn't do anything.
fedaykin6 is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2011, 05:59 AM   #12
FusedCore
 
Banned
Join Date: Jun 2010
Reputation: 346
Posts: 2,313
Quote:
Originally Posted by TRaSH View Post
What gpu and drivers are you running?
I'm running a Sapphire Radeon HD 6870(Black Edition) with the 11.8 drivers and the proper Hot-fix drivers

-FusedCore
FusedCore is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2011, 06:00 AM   #13
Maxunit
 
 
 
Join Date: Aug 2004
Reputation: 27
Posts: 481
Still looks like FarCry Vengeance on the Wii.

"I put some colors over there!"
Maxunit is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2011, 06:03 AM   #14
FusedCore
 
Banned
Join Date: Jun 2010
Reputation: 346
Posts: 2,313
Quote:
Originally Posted by fedaykin6 View Post
Dude, you need new glasses. That looks hideous. Your fix doesn't do anything.
Quote:
Originally Posted by Maxunit View Post
Still looks like FarCry Vengeance on the Wii.

"I put some colors over there!"
Working on compressing and uploading a video to youtube.

So stay tuned -FusedCore
FusedCore is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2011, 06:04 AM   #15
mtnmon
 
Join Date: Dec 2010
Reputation: 0
Posts: 4
Mild improvement to my intermittent freezing. My screen freezes every 10 seconds instead of every 5. Thanks for the info though. I have tried everything short of complete system wipe. May just have to wait for a decent patch
mtnmon is offline   Reply With Quote
Reply

Go Back   Steam Users' Forums > Steam Game Discussions > Q - S > RAGE


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



All times are GMT -7. The time now is 05:58 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Site Content Copyright Valve Corporation 1998-2014, All Rights Reserved.