Go Back   Steam Users' Forums > Steam Game Discussions > D - G > Dark Messiah Might and Magic

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-01-2012, 11:27 PM   #1
phasmaphobic
 
Join Date: Oct 2010
Reputation: 17
Posts: 370
Doesn't seem to like my system?

I picked this one up and have been playing a bit, but almost every time, about 10-20 minutes in it starts slowing down something fierce. Running a 1gig NVidia, win7 64bit with 8 gigs of ram. Not sure why it would be running this slow.

Even checked out the NVidia fixes on this link - or at least tried to. Unfortunately all the ubisoft forum threads linked there are dead now.

From what I've played of the game it seems pretty awesome, but the delayed slow-down is making it unplayable. Sad.

Last edited by phasmaphobic: 01-02-2012 at 12:07 AM.
phasmaphobic is offline  
Reply With Quote
Old 01-03-2012, 10:47 AM   #2
Ralf Schumacher
 
 
 
Join Date: Oct 2010
Reputation: 7
Posts: 52
I had the same problem, but i fixed it by commands (-threads, -heapzise).
How many cores do u have?
have x4 Athlon II 640, 4 Gb ram, 512Mb 9600GT, win 7 (x64), and i use -threads 4 (if 4 Cores, Quad-Core), and -heapsize 2097151. It works fine. (1980*1080, all High, AF x2, AA x2).
PS (u put it , into your launch options).
Ralf Schumacher is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2012, 10:51 AM   #3
phasmaphobic
 
Join Date: Oct 2010
Reputation: 17
Posts: 370
I have a phenom... x7 I think? Been a while since I checked it.

Anyway, I did a lot of searching on this one, and basically found out that the Steam version is flawed for my setup, and there is no way to fix it directly. Multiple folks suggested installing the DVD version and patching it, so I, uh, "acquired" it and whadaayaknow: works perfectly.
phasmaphobic is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2012, 09:00 PM   #4
Blue Lightning
 
Join Date: Mar 2007
Reputation: 459
Posts: 3,004
This is exactly why I kept my old computer and Xp.

Gates coming up with new OS's instead of just updating Xp, isnt doing gamers any favors.
Blue Lightning is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2012, 05:27 AM   #5
kensain
 
Join Date: Jan 2012
Reputation: 0
Posts: 1
Same problem here. After few mins of playing FPS start dropping from 300 to unplayable 10-20...Unfortunately i have only steam version and "-treads, -heapsize" commands are not helping... If u guys know some better solution than reinstalling game/steam or something like that what i've found on google, let me know plx..

(PC: Intel core i5-2500K, mb ASUS P8P67, 8GB RAM DDR3 -1600MHz, Geforce GTX560Ti, Win7 64bit)
kensain is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2012, 11:01 AM   #6
phasmaphobic
 
Join Date: Oct 2010
Reputation: 17
Posts: 370
Quote:
Originally Posted by kensain View Post
Same problem here. After few mins of playing FPS start dropping from 300 to unplayable 10-20...Unfortunately i have only steam version and "-treads, -heapsize" commands are not helping... If u guys know some better solution than reinstalling game/steam or something like that what i've found on google, let me know plx..

(PC: Intel core i5-2500K, mb ASUS P8P67, 8GB RAM DDR3 -1600MHz, Geforce GTX560Ti, Win7 64bit)
I had the same issue. I finally found the answer on the GoG.com forums: Uninstalled the Steam version, downloaded the DVD version, installed it and updated to the 1.02 patch, and that made the game infinitely more playable. Now I can run it on max graphics settings for hours with no slowdown at all.

I get the feeling the steam version just isn't properly patched.
phasmaphobic is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2012, 06:33 PM   #7
Ralf Schumacher
 
 
 
Join Date: Oct 2010
Reputation: 7
Posts: 52
Now, I have the lag again. (Chapter 6 - The Altar of the Skull), its unplayble when using the quickload function. (Not enough load on the GPU. (~10% lolz). I checked in MSI afterburner).
Quote:
Dont load a gamesave from in-game, always exit to the main menu and load from there
This advice has helped me...
Ralf Schumacher is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2012, 01:46 AM   #8
Solona
 
 
 
Join Date: Aug 2010
Reputation: 2323
Posts: 831
Played this game once years ago when it came out, saw it was on sales so reinstalled it, now runs at 15fps after 5mins of playtime, yay.
Solona is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2012, 07:32 AM   #9
Eek!
 
Join Date: Mar 2008
Reputation: 1242
Posts: 3,216
Quote:
Originally Posted by Blue Lightning View Post
This is exactly why I kept my old computer and Xp.

Gates coming up with new OS's instead of just updating Xp, isnt doing gamers any favors.
It does seem incredibly random (/luck-based) what it runs - and doesn't run - on. I have 4GB RAM, (Intel) quad core, NVIDIA 260M and Windows 7 x64 and so far running at my native resolution and everything set to max I've not had a single crash (be it instant or long-term), and no real glitches aside from occasional audio at the start of each load, which I put down to the age of the Source engine.
Eek! is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2012, 02:09 PM   #10
Triver
 
 
 
Join Date: Aug 2010
Reputation: 0
Posts: 100
Its really not important how much power the hardware has. Hell I even have a (moreless) old Intel Dual Core 6300 @2.1 GHz, 2GB Ram and a Nvidia GTS 250 and the game really runs flawlessly, never had any performance or crash issues whatsoever (except the crash on exit which everybody has).
Even the loading worked without problems, no matter where or how I did the loading.

It also worked before with the even older Nvidia 8800 GTS graphics card (which unfortunately broke after playing Far Cry, still dont know why that happened), I didnt even notice a remarkable difference when upgrading it (except a better framerate).

Also upgrading from Windows XP 32-bit to Windows 7 32-bit didnt cause me any problems, I guess the game is just very critical with the hardware setup (probably especially quadcores (or more) and a 64 bit OS with > 4gb ram)

Last edited by Triver: 01-09-2012 at 02:14 PM.
Triver is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2012, 05:37 PM   #11
ericL
 
Join Date: Sep 2011
Reputation: 243
Posts: 2,618
this is a nvidia issue (again) i ran this game perfectly fine on a amd/ati 5970. Maxed graphics with 60 fps
ericL is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2012, 06:07 PM   #12
Sarabi Hyena
 
Join Date: Jun 2009
Reputation: 0
Posts: 41
Quote:
Originally Posted by ericL View Post
this is a nvidia issue (again) i ran this game perfectly fine on a amd/ati 5970. Maxed graphics with 60 fps
Thats peculier, I had the slowdown problem on my 5970 before I swapped to a gtx560ti (which still has the issue, so I doubt it's card related).
Sarabi Hyena is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2012, 12:06 PM   #13
MrCrunk
 
Join Date: Jan 2010
Reputation: 51
Posts: 469
Where do you download the DVD version? Do you have to re-buy it? I'm on a Q9550, 4770, 4Gb RAM and I would get horrible fps too.
MrCrunk is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2012, 11:52 AM   #14
pseudo70
 
Join Date: May 2011
Reputation: 11
Posts: 159
This is not only a Nvidia problem. This issue appears on different machines with AMD or Nvidia solutions. It's indepentend of the current driver version and most likely a major program bug. Which has never been fixed.
pseudo70 is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2012, 04:55 PM   #15
eeevil
 
 
 
Join Date: May 2009
Reputation: 0
Posts: 35
I'm having the same issue. I was getting 250-300 fps during the tutorial. 15 minutes into the first level my fps dropped to 25-15.
Specs: Win 7 64-bit, i5 2500k @ 4.0GHz, 560 ti 1gb, 8gb ddr3
eeevil is offline   Reply With Quote
Reply

Go Back   Steam Users' Forums > Steam Game Discussions > D - G > Dark Messiah Might and Magic


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



All times are GMT -7. The time now is 04:27 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Site Content Copyright Valve Corporation 1998-2014, All Rights Reserved.