Go Back   Steam Users' Forums > Steam Game Discussions > M - P > Psychonauts

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-24-2012, 05:17 PM   #31
Random_Value
 
Join Date: Mar 2012
Reputation: 0
Posts: 2
Quote:
Originally Posted by Belgium View Post
Psychonauts Startup Problem:
I'm getting this too.
Random_Value is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2012, 05:46 PM   #32
Dead Lee
 
 
 
Join Date: Apr 2011
Reputation: 0
Posts: 77
The new update broke my psychonauts.


I fixed it by downloading this though.
http://connect.creativelabs.com/open...ds/oalinst.zip


Found it on some polish site after googling the problem.
Dead Lee is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2012, 06:33 PM   #33
EvilResident
 
Join Date: Mar 2012
Reputation: 0
Posts: 1
Please roll this back ASAP. I was just about to take on what I assume is the final boss for the first time, but I can't even load the game up now. I checked but unfortunately I don't have this .ini file either.
EvilResident is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2012, 06:52 AM   #34
Belgium
 
 
 
Join Date: Dec 2011
Reputation: 5
Posts: 42
Quote:
Originally Posted by Dead Lee View Post
The new update broke my psychonauts.


I fixed it by downloading this though.
http://connect.creativelabs.com/open...ds/oalinst.zip


Found it on some polish site after googling the problem.
That is the package for manually installing OpenAL, if Psychonauts works after installing it manually - i'd recommend that as a solution. It's still strange that you'd have to do that though, or that rolling back openal32.dll to a previous version would solve this as well.

*Edit: you might want to download the version here: http://forums.creative.com/showthread.php?t=548634 - 2.1.0.0 vs the 2.0.7.0 provided at the normal Creative page. Having done that, Psychonauts is running fine for me.

Last edited by Belgium: 03-26-2012 at 07:12 AM.
Belgium is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2012, 01:19 PM   #35
Turpasauna
 
Join Date: Mar 2011
Reputation: 0
Posts: 9
This OpenAL32.dll version 6.14.357.24 (from 2.0.7.0) UPDATE did not break the game for me, maybe because I installed that same version (for whole windows system and manually that .dll file to Psychonaut's correct folder) 2 years ago. Actually that update did NOTHING concerning that sound stutter that often came after playing psychonauts over 30 mins.

Correct solution was to edit AudioSetting.ini and change the default values to these:
PacketSize=500
MusicPacketSize=500
Sound stutter vanished completely after this tune.
That information was on:
\Steam\steamapps\common\psychonauts\Documents\Read mes\ReadMe.txt

So.. It seems that this openal32.dll(2.0.7.0) is perhaps not so compatible with all soundcards than the older version (I have real soundcard, SB X-Fi), OR installing only to psychonauts steam folder conflicts with the older driver that is on windows folder.(older version is on windows system PATH)

That 2.1.0.0 mentioned on last page, I dont think it's real? Can't find it on creative website, and many links that mention it are suspicious. Well.. can't be sure, atleast that driver is not common.
On creative page is same version that updated to Psychonauts folder. This is system wide installation (on windows folder too), and could help perhaps.

Last edited by Turpasauna: 03-26-2012 at 01:38 PM.
Turpasauna is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2012, 02:34 PM   #36
stellerman7
 
Join Date: Mar 2009
Reputation: 17
Posts: 241
Hope this fixes the awful lag that got on mine after driver updates
stellerman7 is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2012, 02:35 PM   #37
pmc64
 
 
 
Join Date: Mar 2010
Reputation: 374
Posts: 1,555
that info on the connect page is never updated ever. openal 2.1 can be found in the current version of creative's sound card drivers. If you upzip the installer you'll find it. they're also available in blue ripple sound's rapture3d drivers as well.
pmc64 is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2012, 02:47 PM   #38
dwn
 
Join Date: Mar 2010
Reputation: 3
Posts: 33
No problems with the update here.

Quote:
Originally Posted by pmc64 View Post
Can anything be done about the vsync? This is one of the few games that makes the mouse almost unuseable when turned on.
No issue with VSync for me. In fact VSync should always work quite well unless you play a resource-heavy game that where the FPS drop below your max FPS, because in this case with VSync half of your max FPS will then be your upper bound (e.g. you get either 60 FPS if you can reach it or only 30 if you don't, same if your display FPS is higher).
dwn is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2012, 10:22 PM   #39
mrwar
 
Join Date: Mar 2009
Reputation: 0
Posts: 82
Quote:
Originally Posted by Belgium View Post
mrwar, can you check for me in your control panel/Installed Programs whether you have OpenAl manually installed?
Probably too late now, but yes, I have.
mrwar is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2012, 10:30 PM   #40
mrwar
 
Join Date: Mar 2009
Reputation: 0
Posts: 82
By the way, after this last update, I changed HardwareAccel back to true again and the game is working fine again!
I think there was nothing to be fixed in the first place...
mrwar is offline   Reply With Quote
Reply

Go Back   Steam Users' Forums > Steam Game Discussions > M - P > Psychonauts


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



All times are GMT -7. The time now is 05:06 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Site Content Copyright Valve Corporation 1998-2014, All Rights Reserved.