Go Back   Steam Users' Forums > Steam Game Discussions > D - G > Garry's Mod

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-15-2012, 09:56 PM   #1
JeffreyCS197
 
 
 
Join Date: Jun 2012
Reputation: 0
Posts: 9
I need help, G mod wont run.

Ok, basically, garry's mod just wont run, it starts then stops responding and quits. Will it even run on my computer or is something wrong.

Processor Information:
Vendor: GenuineIntel
Speed: 1995 Mhz
2 logical processors
2 physical processors
HyperThreading: Unsupported
FCMOV: Supported
SSE2: Supported
SSE3: Supported
SSSE3: Supported
SSE4a: Unsupported
SSE41: Unsupported
SSE42: Unsupported

Last edited by JeffreyCS197: 06-15-2012 at 10:02 PM.
JeffreyCS197 is offline  
Reply With Quote
Old 06-15-2012, 11:46 PM   #2
Zekiran
 
 
 
Join Date: Jun 2008
Reputation: 5231
Posts: 22,393
Need to know way more about your computer than that.

First: have you got Source games to run Gmod on? It's not a stand-alone game, it is a sandbox which *requires* the use of another Source game installed on that account and hard drive (and played at least once) to run at all.

If you don't already own a Source game, you're going to need one:
-- The Orange Box (half life 2, the episodes, portal, team fortress 2)
-- Counterstrike Source (also available with gmod but ifyou've already got gmod, you'll want this for sure anyway)
-- Left 4 dead 1 and 2 will give you the engine, but until Gmod 13 is released as an update they don't work very well as resources
-- Day of Defeat Source (good for resources and the engine, but used very little in addons)
-- Portal 2 - but I don't know whether this engine is the same requirements as Gmod.

Second, make sure your Source games can run at all on your computer. If you go to the Can You Run It site that will give you a dropdown list of games to compare their minimum and recommended stats on. Click the "Half Life 2 Orange Box game, and let it analyze your computer. Check what it says carefully.

If you're not sure about your computer specs or how to find them, use your Steam library. In the Help tab at the very top, click System Information. Let Steam analyze your computer. Copy and paste the info here.

Some computers that use only an onboard, integrated graphics CHIPSET cannot run Source games very well if at all. This may be your issue if you don't have a separate graphics CARD inserted in your computer (or if you're running on a laptop, as they are notorious for not having separate cards).

So it's important to know what your computer can do, check it against the basic game requirements, and then check your system specs on steam for us please.
Zekiran is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2012, 10:14 AM   #3
JeffreyCS197
 
 
 
Join Date: Jun 2012
Reputation: 0
Posts: 9
Well here's some information to try and help, can't believe I didn't put it the first time, ok the only source game I have right now is tf2, and I had allready went to that site, and supposedly, the orange box would run. Also, the info at the top, is what I got from checking the system on steam. Thank you for your help.
JeffreyCS197 is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2012, 10:33 AM   #4
Zekiran
 
 
 
Join Date: Jun 2008
Reputation: 5231
Posts: 22,393
No, the steam info is extremely long and involved. Need to know at least the whole bit with the video card information and DX levels.
Zekiran is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2012, 10:51 AM   #5
JeffreyCS197
 
 
 
Join Date: Jun 2012
Reputation: 0
Posts: 9
I'll try again, but my first try only got that.
JeffreyCS197 is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2012, 11:21 AM   #6
Zekiran
 
 
 
Join Date: Jun 2008
Reputation: 5231
Posts: 22,393
Are you using a laptop?

In any event, even if you do have a computer to run it, you're going to need a lot more than just the freebie TF2 items to properly enjoy Garry's Mod. It doesn't come with its own resources, it relies on the installed Source games you have on the account, and drive.
Zekiran is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2012, 11:29 AM   #7
JeffreyCS197
 
 
 
Join Date: Jun 2012
Reputation: 0
Posts: 9
I know, im going to get some half life games, and counter strike source, or others during the summer sale, and i found the info;

Processor Information:
Vendor: GenuineIntel
Speed: 1995 Mhz
2 logical processors
2 physical processors
HyperThreading: Unsupported
FCMOV: Supported
SSE2: Supported
SSE3: Supported
SSSE3: Supported
SSE4a: Unsupported
SSE41: Unsupported
SSE42: Unsupported
Network Information:
Network Speed:

Operating System Version:
Windows Vista (32 bit)
NTFS: Supported
Crypto Provider Codes: Supported 323 0x0 0x0 0x0

Video Card:
Driver: Mobile Intel(R) 4 Series Express Chipset Family

DirectX Driver Name: igdumdx32.dll
Driver Version Not Detected
DirectX Driver Version: 7.15.10.1502
Driver Date Not Detected
Desktop Color Depth: 32 bits per pixel
Monitor Refresh Rate: 59 Hz
DirectX Card: Mobile Intel(R) 4 Series Express Chipset Family
VendorID: 0x8086
DeviceID: 0x2a42
Number of Monitors: 1
Number of Logical Video Cards: 1
No SLI or Crossfire Detected
Primary Display Resolution: 1280 x 800
Desktop Resolution: 1280 x 800
Primary Display Size: 17.80" x 11.10" (20.94" diag)
45.2cm x 28.2cm (53.2cm diag)
Primary Display Size: 17.80" x 11.10" (20.94" diag)
45.2cm x 28.2cm (53.2cm diag)
Primary Bus Type Not Detected
Primary VRAM: 2 MB
Supported MSAA Modes Not Detected

Sound card:
Audio device: Speakers (Realtek High Definiti

Memory:
RAM: 2939 Mb

Miscellaneous:
UI Language: English
Microphone: Not set
Media Type: DVD
Total Hard Disk Space Available: 236973 Mb
Largest Free Hard Disk Block: 51881 Mb
OS Install Date: Oct 24 2008
Game Controller: None detected

also, do you need the installed software to be listed as well?
JeffreyCS197 is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2012, 01:21 PM   #8
Zekiran
 
 
 
Join Date: Jun 2008
Reputation: 5231
Posts: 22,393
Your intel graphics integrated chip is the problem here. Many of those don't play Source well if at all. I don't need to know much more than that: your computer is not going to be able to play this game.

If it is a desktop, you can upgrade and put a video card into it. If it's a laptop I highly recommend not trying to play games on it. Most laptops are not geared toward good gaming.

Have you attempted to run Team Fortress 2? Does it work at all?

And yes, the resources for Garry's Mod must be both a) owned legally on the same account as gmod, and b) installed on the hard drive and used at least once to open the content files for gmod to use them.
Zekiran is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2012, 01:57 PM   #9
JeffreyCS197
 
 
 
Join Date: Jun 2012
Reputation: 0
Posts: 9
And yes to the tf2, I have quite a long amount Of time put into it.
JeffreyCS197 is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2012, 04:46 PM   #10
Zekiran
 
 
 
Join Date: Jun 2008
Reputation: 5231
Posts: 22,393
On that specific machine? What settings are you using for it? And, when did you get the game? Just wondering because it may be running on an older engine version than gmod does now, I'm not sure when they've ever updated tf2 aside from adding hats.
Zekiran is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2012, 07:16 PM   #11
JeffreyCS197
 
 
 
Join Date: Jun 2012
Reputation: 0
Posts: 9
Well, yes on that machine, normal settings I think, and I've been playing since last year, and yeah they do a lot of item updates.
JeffreyCS197 is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2012, 08:18 PM   #12
Zekiran
 
 
 
Join Date: Jun 2008
Reputation: 5231
Posts: 22,393
Try right-clicking on Gmod's icon in your library and doing the following things:

Click properties, and then files, and Verify the game files. Restart Steam.

Also in properties I believe there is a Launch Parameters option. Click that and type in the launch bar -windowed . That will hopefully let you run it windowed so you can get into the menu and settings.

If you're able to do that, go and change your video settings (lower, presumably), and also go into Extensions and make sure that TF2 is clicked off so it runs with the game.

I'm just guessing at this point, though. If TF2 runs, gmod SHOULD run. It seems as though you've got plenty of hard drive space, and everything.
Zekiran is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2012, 09:34 PM   #13
JeffreyCS197
 
 
 
Join Date: Jun 2012
Reputation: 0
Posts: 9
Well crap, I'm gonna be gone for a week, I'll get back to you after that to tell you if it worked.
JeffreyCS197 is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2012, 10:50 PM   #14
Zekiran
 
 
 
Join Date: Jun 2008
Reputation: 5231
Posts: 22,393
Cool, definitely if you figure it out, post the process. If you don't, well, post anyway and hopefully there will be something new to help you with.
Zekiran is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2012, 04:52 AM   #15
JeffreyCS197
 
 
 
Join Date: Jun 2012
Reputation: 0
Posts: 9
Ok thanks man.
JeffreyCS197 is offline   Reply With Quote
Reply

Go Back   Steam Users' Forums > Steam Game Discussions > D - G > Garry's Mod


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



All times are GMT -7. The time now is 12:46 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Site Content Copyright Valve Corporation 1998-2014, All Rights Reserved.