Go Back   Steam Users' Forums > Steam Discussions > Hardware and Operating Systems

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-20-2011, 02:07 PM   #1
randomvector
 
Join Date: May 2009
Reputation: 5
Posts: 34
Adding Custom resoltuion to AMD Catalyst/Windows 7

Hi,

I have a Dell U2410, which I know can support 1440x900 as I have used that setting when connecting to a Mac and another PC. However on my new Windows PC there is no option in Display settings or in AMD Catalyst Control Centre (version 11.2). As it is a 16:10 resolution and I am using a 16:10 monitor it would be useful to have this option available in games, which it is not. Does anyone know how I can add this to resolution. At the moment when selecting resolutions, the only 16:10 resolution are 1920x1200, 1680x1050 then a huge drop to 1280x800 completely missing 1440x900.

Any help would be great

My setup is:

Windows 7 x64 Ultimate
AMD 6850
AMD Catalyst Control Centre 11.2
randomvector is offline  
Reply With Quote
Old 02-20-2011, 02:11 PM   #2
imeem
 
Join Date: Aug 2008
Reputation: 814
Posts: 2,846
u should be able to change ur res when u right click your desktop and Screen Resolution. I have a 16:9 monitor and i can choose 1440x900
imeem is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2011, 02:15 PM   #3
rotNdude
 
rotNdude's Avatar
 
Volunteer Moderator
Join Date: Dec 2004
Reputation: 10712
Posts: 46,640
Yeah, I get the same thing with a GTX 570 and a Dell 2407WFP. It has to do with the monitor inf file in Windows and the supported resolutions. Play around with the settings in the driver and you'll figure it out.
rotNdude is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2011, 02:21 PM   #4
schnitzeljaeger
 
 
 
Join Date: Dec 2009
Reputation: 193
Posts: 1,720
http://www.mp3car.com/lcd-display/42...n-windows.html
schnitzeljaeger is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2011, 02:43 PM   #5
randomvector
 
Join Date: May 2009
Reputation: 5
Posts: 34
Quote:
Originally Posted by imeem View Post
u should be able to change ur res when u right click your desktop and Screen Resolution. I have a 16:9 monitor and i can choose 1440x900
I have already tried that, that's why I posted here asking about adding a custom resolution.

Quote:
Originally Posted by rotNdude View Post
Yeah, I get the same thing with a GTX 570 and a Dell 2407WFP. It has to do with the monitor inf file in Windows and the supported resolutions. Play around with the settings in the driver and you'll figure it out.
Hi, do you know where I could find the monitor inf file, I a not really that familiar with Windows drivers (mainly been using Macs for past 8 years)

Last edited by rotNdude: 02-20-2011 at 03:09 PM. Reason: learn how to use the multi-quote feature
randomvector is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2011, 03:11 PM   #6
rotNdude
 
rotNdude's Avatar
 
Volunteer Moderator
Join Date: Dec 2004
Reputation: 10712
Posts: 46,640
Quote:
Originally Posted by randomvector View Post
Hi, do you know where I could find the monitor inf file, I a not really that familiar with Windows drivers (mainly been using Macs for past 8 years)
You don't want to mess with the inf file. What you want to do is set up a custom resolution in the driver.
rotNdude is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2011, 03:45 PM   #7
randomvector
 
Join Date: May 2009
Reputation: 5
Posts: 34
Quote:
Originally Posted by rotNdude View Post
You don't want to mess with the inf file. What you want to do is set up a custom resolution in the driver.
I am still lost, could you explain how I do that?
randomvector is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2011, 03:50 PM   #8
rotNdude
 
rotNdude's Avatar
 
Volunteer Moderator
Join Date: Dec 2004
Reputation: 10712
Posts: 46,640
I run an nVidia card, but this will start you in the proper direction:

http://i55.tinypic.com/344fwvd.jpg
rotNdude is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2011, 03:56 PM   #9
randomvector
 
Join Date: May 2009
Reputation: 5
Posts: 34
Quote:
Originally Posted by rotNdude View Post
I run an nVidia card, but this will start you in the proper direction:

http://i55.tinypic.com/344fwvd.jpg
I don't have that option under display settings in Windows
randomvector is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2011, 09:18 AM   #10
randomvector
 
Join Date: May 2009
Reputation: 5
Posts: 34
*UPDATE*

I have solved this issue without third party software. If you are using an AMD GFX.

-First go to AMD catalyst and look under Information, then Software.
-Look for the 2D Driver Path. Make a note of the Path as you'll need it later.
-Go to start menu search for RegEdit
-Open Regedit as Administrator (You must open as admin otherwise regedit will not save changes).
-Open the folder as described in the 2D driver path.
-Look for a registry file in that folder called DALNonStandardModesBCD2 click Modify then add your chosen custom resolution to the list. (Mine was for 1440x900 14 40 09 00 00 00 00 60 - the last two digits denote refresh rate)
-Exit Regedit
-Reboot
-Check Windows display and Catalyst Control to see your new resolution
randomvector is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2011, 06:18 AM   #11
boraxmuleman
 
Guest
Posts: n/a
Thumbs up Wewt

Thanks RandomVector! It worked, . For some reasson my itunes update set my display toa lower resoltution and then 1440x900 disappeared 0.o
  Reply With Quote
Old 04-24-2011, 05:45 AM   #12
Hardwood
 
Join Date: Apr 2004
Reputation: 952
Posts: 2,964
1440x900 is a 16:9 resolution. Are you sure your monitor supports it? Running at unsupported resolutions is not a good idea.
Not only that but using a small resolution is an incredible waste of an IPS monitor.
Get a Display port cable and enjoy some eyefinity.
Hardwood is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2011, 06:09 AM   #13
i9urd
 
Join Date: May 2010
Reputation: 110
Posts: 524
Quote:
Originally Posted by Hardwood View Post
1440x900 is a 16:9 resolution. Are you sure your monitor supports it? Running at unsupported resolutions is not a good idea.
Not only that but using a small resolution is an incredible waste of an IPS monitor.
Get a Display port cable and enjoy some eyefinity.
1440x900 is 16:10.

Last edited by i9urd: 04-24-2011 at 06:12 AM.
i9urd is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2011, 07:19 AM   #14
Hardwood
 
Join Date: Apr 2004
Reputation: 952
Posts: 2,964
Quote:
Originally Posted by i9urd View Post
1440x900 is 16:10.
Well dang it!! I was mistaken. Nevertheless, still a waste of such a great monitor.
Hardwood is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2011, 04:13 AM   #15
ir0nmaid3nfan
 
Guest
Posts: n/a
On a similar line here, I'm using a Samsung monitor (1920x1080) but when I use the HDMI cable to connect the screen has a black box around the edge, making everything compressed and blurry...

Any ideas how to remove the black lines and make it full screen via HDMI?
  Reply With Quote
Reply

Go Back   Steam Users' Forums > Steam Discussions > Hardware and Operating Systems


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



All times are GMT -7. The time now is 09:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Site Content Copyright Valve Corporation 1998-2014, All Rights Reserved.