Go Back   Steam Users' Forums > Steam Game Discussions > Q - S > RAGE

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-04-2011, 01:35 PM   #1
f3likx
 
Join Date: Apr 2008
Reputation: 1
Posts: 53
60 FPS cap on 120hz monitor = super annoying

Alright, I can't believe this. I have a 120 hz monitor, and I can only use half the refresh rate? More tearing for no good reason? Two GTX 570s, and I'm in choppy judder land because of an arbitrary decision by the almighty Carmack, who once loved PC gaming but now doesn't have time for us non-standardized (aka non-console) users.

Unreal. Can anyone figure out how to uncap the framerate?

And hopefully John hasn't locked this down for some ill-conceived greater good, like he did in Doom 3. In that game, uncapping the framerate would ruin the physics.

Very annoyed. I guess I won't be buying Doom 4 on launch day, that's for damn sure.

And I don't want to hear a single idiot telling me you can't see more than 60hz. The same for anyone suggesting V-sync; I didn't buy a 120hz monitor so I can run with v-sync (and the associated mouselag).

Man, I'd love to talk to Carmack in person... I bet I'd be able to read the "I'm sorry man, we needed to for consoles!" all over his face.
f3likx is offline  
Reply With Quote
Old 10-04-2011, 01:36 PM   #2
install gentoo
 
Join Date: Mar 2011
Reputation: 299
Posts: 1,586
Yeah, really should support 120hz. Carmack was talking about 120hz vs 60hz in his twitter not terribly long ago as well.
install gentoo is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 01:40 PM   #3
f3likx
 
Join Date: Apr 2008
Reputation: 1
Posts: 53
That's what really gets me - I know he's a stickler for this stuff, because check this out:

http://www.geek.com/articles/games/j...1995-20110920/

Last edited by f3likx: 10-04-2011 at 01:44 PM.
f3likx is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 01:44 PM   #4
scubs
 
 
 
Join Date: Aug 2011
Reputation: 324
Posts: 1,380
my 120hz monitor is also capped at 60fps.

i think the devs of this game had no idea that 120Hz monitors even existed.. pretty sad.
scubs is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 02:10 PM   #5
THE Nakedgun
 
Banned
Join Date: Oct 2005
Reputation: 597
Posts: 4,145
Theres a command in idtech 4 to remove it, it might work in idtech 5.

com_fixedtic -1

Last edited by THE Nakedgun: 10-04-2011 at 02:12 PM.
THE Nakedgun is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 02:27 PM   #6
Mortos Der
 
 
 
Join Date: Jul 2010
Reputation: 0
Posts: 26
total agree. very sad
Mortos Der is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 02:34 PM   #7
RezCascade
 
Join Date: Mar 2011
Reputation: 1000
Posts: 2,042
Wow, when Carmack said that Rage would be a 60Hz game and Doom 4 would be a 30Hz game, I had no idea he meant that they would be FRIGGEN CAPPED AT THOSE RATES ON THE PC. Has he been huffing rocket fuel or something?
RezCascade is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 02:38 PM   #8
~kev~
 
 
 
Join Date: Jan 2007
Reputation: 269
Posts: 1,913
Quote:
Originally Posted by scubs View Post
my 120hz monitor is also capped at 60fps.

i think the devs of this game had no idea that 120Hz monitors even existed.. pretty sad.

Considering 120hz is popular in LCD TVs, how did the developers miss it?
~kev~ is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 02:43 PM   #9
Asacolips
 
Join Date: Sep 2009
Reputation: 5
Posts: 38
Quote:
Originally Posted by ~kev~ View Post
Considering 120hz is popular in LCD TVs, how did the developers miss it?
Most 120hz tv's actually just interpolate a 60fps signal, so they're not truly 120fps. To get a 120fps monitor, you need an lcd that can handle 3d, because are true 120hz by design.
Asacolips is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 02:54 PM   #10
f3likx
 
Join Date: Apr 2008
Reputation: 1
Posts: 53
Quote:
Originally Posted by Asacolips View Post
Most 120hz tv's actually just interpolate a 60fps signal, so they're not truly 120fps. To get a 120fps monitor, you need an lcd that can handle 3d, because are true 120hz by design.
This is correct.
f3likx is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 05:04 PM   #11
RezCascade
 
Join Date: Mar 2011
Reputation: 1000
Posts: 2,042
Quote:
Originally Posted by f3likx View Post
This is correct.
Yeah. Well, kind of. If it's capable of interpolating a 60fps signal up to 120Hz, then it's theoretically capable of displaying 120Hz native, but some of the displays might not accept the signal.

It gets even more confusing when you consider that most TVs aren't listed by their actual capabilities, but by whatever garbage motion interpolation software they use. Hackers have pushed plenty of "120Hz" tvs way, way past that mark.

Bottom line, don't buy a friggen TV for PC gaming unless you really know what you're doing. Most of them cause all kinds of problems. Safer to stick with a real monitor.
RezCascade is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 05:10 PM   #12
f3likx
 
Join Date: Apr 2008
Reputation: 1
Posts: 53
Which I (and many others) have, yet cannot use with this game because no real reason whatsoever.
f3likx is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 05:27 PM   #13
DarkByke
 
 
 
Join Date: Apr 2011
Reputation: 140
Posts: 1,134
You guys talk like you know him personally, kinda creepy!

Also, your eyes can't distinguish the difference past 60
DarkByke is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 07:17 PM   #14
CanadaRox
 
 
 
Join Date: Jun 2009
Reputation: 177
Posts: 606
Quote:
Originally Posted by DarkByke View Post
You guys talk like you know him personally, kinda creepy!

Also, your eyes can't distinguish the difference past 60
Anyone who has gamed on a 120Hz monitor in a game with a PC that can actually give them 120FPS can tell you that this is incorrect. A quick search on Google brings up tests that the USAF did where pilots could identify planes that they had seen for only 1/220th of a second.
CanadaRox is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 07:28 PM   #15
Kaedex
 
Join Date: Sep 2008
Reputation: 1
Posts: 242
Quote:
Originally Posted by DarkByke View Post
You guys talk like you know him personally, kinda creepy!

Also, your eyes can't distinguish the difference past 60
another idiot with the "your eyes can't distinguish x fps"

let me guess, your first monitor screen was a ty lcd ?

I even noticed the difference when I used to play unreal tournament on a 120hz crt monitor without the crappy lcd lag and ghosting.

Last edited by Kaedex: 10-04-2011 at 07:30 PM.
Kaedex is offline   Reply With Quote
Reply

Go Back   Steam Users' Forums > Steam Game Discussions > Q - S > RAGE


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



All times are GMT -7. The time now is 05:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Site Content Copyright Valve Corporation 1998-2014, All Rights Reserved.