Go Back   Steam Users' Forums > Steam Game Discussions > Q - S > RAGE

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-04-2011, 05:33 PM   #1
cyborg34573
 
Join Date: Jun 2010
Reputation: 336
Posts: 2,723
Running great now (Nvidia user)

VideoCard Spec: 2X GTX580 SLI

Drivers: 285.38 Beta

Changed Nvidia Settings:
-Sli rendering = Single-GPU (cause game doesnt support SLI)
-Tripple Buffering = On
-Vsync = Force On
(all other settings are default)
(Removed suggestion to put Anisotropic to 16x, leave it at ddefault instead, changing it causes weird graphical glitches in the game)

InGame Settings:
-Resolution = 1920x1080
-Anti-Aliasing = 16x
-GPU Transcoding = off (On causes framerate drop/stuttering)

Launch cfg:
"+cvaradd g_fov 20 +set com_skipIntroVideo 1 +set com_allowConsole 1 +fc_maxcachememoryMB 1024 +ik_enablesmoothing 0 +image_usecompression 0 +jobs_numthreads 4 +mem_phymemblocksizem 3072 +m_smooth 0 +m_rawinput 1"

Performance:
- 60 fps stable
- No stuttering
- Minor Texture pop-ups still (only when turning really fast)

Other Tweaks Done
- Did texture cache tweak, which pretty much involves you adding in a new folder in appdata/local for cache files. Inside local i made a folder named "id software", then inside that folder i made a folder named "rage", so now its "users/myusername/appdata/local/id software/rage"

EDIT:
The game is now perfect imo after adding in this fix
http://forums.steampowered.com/forum....php?t=2156408
it basicaly eliminated all my texture popups, you guys should try it out.

EDIT2:
To anyone still having problems, steam user "FusedCore" has made a custom config file that helps with performance , try it out.
http://forums.steampowered.com/forum...0#post25524360

Last edited by cyborg34573: 10-05-2011 at 05:44 AM.
cyborg34573 is offline  
Reply With Quote
Old 10-04-2011, 05:36 PM   #2
bdo7
 
 
 
Join Date: Aug 2010
Reputation: 101
Posts: 633
Thanks for this summary! This info is available elsewhere in the forums, but it's scattered around, and it's nice to have it in one thread with "nvidia" in the title.

FWIW, I've made most of these changes to my own game (haven't done the launch options or created the extra directory yet) and the performance increase was astronomical. The game is smooth, pretty, and fun now. I look forward to implementing the rest of the changes tonight.
bdo7 is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 05:37 PM   #3
Flakz
 
Join Date: Oct 2011
Reputation: 30
Posts: 292
What are your computer's stats? CPU spd, RAM, etc.

Curious because i have done everything you listed here, except I can't tell any difference with GPU transcoding on or off.
Flakz is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 05:41 PM   #4
chazly51
 
Guest
Posts: n/a
can you elaborate on what you did in your "other tweaks done" i have no idea what folder location you are talking about
  Reply With Quote
Old 10-04-2011, 05:42 PM   #5
cryfreedom66
 
Join Date: Mar 2010
Reputation: 8
Posts: 151
Quote:
Originally Posted by chazly51 View Post
can you elaborate on what you did in your "other tweaks done" i have no idea what folder location you are talking about
http://www.youtube.com/watch?v=3ryK2PErQQc
cryfreedom66 is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 05:45 PM   #6
cyborg34573
 
Join Date: Jun 2010
Reputation: 336
Posts: 2,723
Quote:
Originally Posted by Flakz View Post
What are your computer's stats? CPU spd, RAM, etc.

Curious because i have done everything you listed here, except I can't tell any difference with GPU transcoding on or off.
I have
Processor: Intel i72600k @ 4.5Ghz
Memory: 8GB G.Skill Ripjaws x Series @ 2133Mhz
VideoCard: 2x SLI (1x Asus GTX580 DCUII, 1x Evga GTX580 SC)
HDD: 1TB WD Caviar Black (games installed on here)
OS:Windows 7 64bit

With GPU transcoding on the popups are eliminated for me but it takes a hit in my performance, my fps drops to 53fps most the time, i choose to play solid 60fps so i turnd it off. With GPU Transcoding off, turning fast you can see the textures be blurry for a split second before going into full detail, but the fps is solid 60.
cyborg34573 is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 05:46 PM   #7
chazly51
 
Guest
Posts: n/a
sorry should have mentioned i run on XP, still cant find it
  Reply With Quote
Old 10-04-2011, 05:47 PM   #8
cyborg34573
 
Join Date: Jun 2010
Reputation: 336
Posts: 2,723
Quote:
Originally Posted by bdo7 View Post
Thanks for this summary! This info is available elsewhere in the forums, but it's scattered around, and it's nice to have it in one thread with "nvidia" in the title.

FWIW, I've made most of these changes to my own game (haven't done the launch options or created the extra directory yet) and the performance increase was astronomical. The game is smooth, pretty, and fun now. I look forward to implementing the rest of the changes tonight.
I didnt discover these tweaks/fixes myself but they worked for me so wanted to share all that i did to my game, which tweaks i have done so maybe it could help other people aswell. Im glad it is working well for you. I still hope we get an official patch to fix the game for everyone tho and better drivers.
cyborg34573 is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 05:49 PM   #9
Sowexly
 
 
 
Join Date: Nov 2010
Reputation: 0
Posts: 50
Not that is matters but you don't combine your GPU memory when using SLI so unless you have the 3GB version of the 580 you should be entering 1536MB
Sowexly is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 05:51 PM   #10
StingingVelvet
 
Join Date: Apr 2008
Reputation: 264
Posts: 4,797
On a single GTX 480 I have no stutters, 60fps and hardly any texture pop-in at max settings with +20fov and vsynch forced on. The rest of those tweaks aren't really needed in my opinion.

The real issue is that even the normal textures look terrible.
StingingVelvet is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 05:52 PM   #11
cyborg34573
 
Join Date: Jun 2010
Reputation: 336
Posts: 2,723
Quote:
Originally Posted by Sowexly View Post
Not that is matters but you don't combine your GPU memory when using SLI so unless you have the 3GB version of the 580 you should be entering 1536MB
I dont really know what "+mem_phymemblocksizem 3072" is (if its even Vram related idk), i just copied my Launch cfg from someone else and it seems to be working great. I do know in SLI Vram doesnt combine, i dont even have it enabled for this game really cause it just doesnt work, but i will try and put it to 1536mb, see if it has any improvement on my texture quality.
cyborg34573 is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 05:53 PM   #12
cyborg34573
 
Join Date: Jun 2010
Reputation: 336
Posts: 2,723
Quote:
Originally Posted by StingingVelvet View Post
On a single GTX 480 I have no stutters, 60fps and hardly any texture pop-in at max settings with +20fov and vsynch forced on. The rest of those tweaks aren't really needed in my opinion.

The real issue is that even the normal textures look terrible.
Yes im not really sure if the other tweaks i did really did anything but the game works great so ill just keep them there lol. And yeah i agree, the normal textures in the game are not really that great.
cyborg34573 is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 05:57 PM   #13
CriticalKiller
 
Join Date: Dec 2009
Reputation: 0
Posts: 55
Thanks for posting.

I have a i7-2600k CPU, 8 MB DDR3 RAM, 590 gtx.

I haven't experienced any studdering, but the texture pop up is terrible. Honestly, I can't believe they released a game in this state.

I'm waiting for a fix from id, and for nvidia to release a final version of the beta drivers, which will hopefully include a fix for the texture pop in, if id can't fix it themselves. I just can't enjoy a game where textures load in as I play, especially if it's in the same area and I'm only turning! Maybe I'm picky, but it's too annoying to me.
CriticalKiller is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 05:57 PM   #14
winterforge
 
Join Date: Oct 2006
Reputation: 31
Posts: 523
I did all of this, launch tweaks, folder, drivers... everything. I appreciate you trying to help, but nothing improved at all for me. Horrendous texture draw-in even when turning slowly, I mean really bad. 1 gig GTX 460
winterforge is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 06:00 PM   #15
cyborg34573
 
Join Date: Jun 2010
Reputation: 336
Posts: 2,723
Quote:
Originally Posted by winterforge View Post
I did all of this, launch tweaks, folder, drivers... everything. I appreciate you trying to help, but nothing improved at all for me. Horrendous texture draw-in even when turning slowly, I mean really bad. 1 gig GTX 460
Im sorry to hear that, hopefully wel get an official patch soon or the final Nvidia drivers with some Rage fixes.

Have you tried uninstalling your drivers clean and installing the beta again?, cause sometimes when you just install a new driver ontop the old one, some old driver files dont get replaced and continue to be used. I would recommend uninstalling your drivers in windows then erase all Nvidia driver files in safemode using drivercleaner pro before installing new beta drivers. Idk if itl do anything for you tho.

The engine might be detecting our hardware wrong, who knwos.
cyborg34573 is offline   Reply With Quote
Reply

Go Back   Steam Users' Forums > Steam Game Discussions > Q - S > RAGE


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



All times are GMT -7. The time now is 06:36 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Site Content Copyright Valve Corporation 1998-2014, All Rights Reserved.