Go Back   Steam Users' Forums > Steam Game Discussions > Q - S > Skyrim, The Elder Scrolls V

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-19-2011, 05:19 PM   #1
Superstache
 
Join Date: Jul 2011
Reputation: 0
Posts: 8
Exclamation Skyrim crashes randomly to desktop, no warnings

Absolutely no warnings at all and the game crashes to desktop with no reason why or error message. It's as if I have been clicking alt+f4, and the crashes are random and have no pattern it seems like. My directX is up to date and specs surpase recommended requirments, I am running the game on ultra with 60+ FPS. I have even went ahead and tried the sound fix to a diffrent quality of bit and HZ combination. Any Help would be awesome because saving every 5 mins is dirving me crazy and sometimes I forget losing a bunch of time spent playing.


general specs of Computer:
i7 950
Nvida GTX 560 TI
6gb of Ram
win 7 64bit
Superstache is offline  
Reply With Quote
Old 11-19-2011, 05:35 PM   #2
DarkOneX
 
 
 
Join Date: Nov 2008
Reputation: 1
Posts: 265
Yes use the larger than 2gb fix found in this forum or google, totally fixed it for others and myself
DarkOneX is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2011, 12:14 PM   #3
Superstache
 
Join Date: Jul 2011
Reputation: 0
Posts: 8
that makes no sense because the 64bit OS allows the use of over 4gb of ram.
Superstache is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2011, 12:15 PM   #4
flipflopfloop
 
 
 
Join Date: Jul 2010
Reputation: 184
Posts: 852
Quote:
Originally Posted by Superstache View Post
that makes no sense because the 64bit OS allows the use of over 4gb of ram.
yeah but the game doesn't allow the use of over 2gb of ram
flipflopfloop is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2011, 12:35 PM   #5
Draigo
 
Banned
Join Date: Sep 2011
Reputation: 35
Posts: 159
Quote:
Originally Posted by flipflopfloop View Post
yeah but the game doesn't allow the use of over 2gb of ram
This. Seeing as how you re on high settings, it makes sense that you are running out of RAM.
Draigo is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2011, 12:36 PM   #6
geronimo789
 
 
 
Join Date: May 2010
Reputation: 505
Posts: 1,818
Setting the sound to 24 bit 44100 kHz may also do it. I've done a few changes and ever since I haven't had a single crash:
- changed the sound settings in win control panel to above
- upped the amount of grids to load, increased memory available
- applied LAA (large address awareness)

Not a single crash ever since, and I used to crash every half hour or so.
geronimo789 is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2011, 12:40 PM   #7
Xanthuz
 
Join Date: Jan 2011
Reputation: 0
Posts: 17
Quote:
Originally Posted by DarkOneX View Post
Yes use the larger than 2gb fix found in this forum or google, totally fixed it for others and myself
It kept crashing for me as well. I read on the forums about the 4gb patch and installed it. For 3-4 days it looked like it was fixed. But since today the game crashed again (CTD no message). A friend told me he started to crash again as well and he also installed the 4gb patch.

So i guess at some point it will start to crash for a lot of people again, if not for everyone eventhough they used the patch.
Xanthuz is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2011, 12:51 PM   #8
DayJob
 
Join Date: Aug 2011
Reputation: 0
Posts: 8
Quote:
Originally Posted by Xanthuz View Post
...
So i guess at some point it will start to crash for a lot of people again, if not for everyone eventhough they used the patch.
Have you tried patching the exe files again with the memory hack? Maybe Steam pushed the old exe's back?
DayJob is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2011, 12:56 PM   #9
Xanthuz
 
Join Date: Jan 2011
Reputation: 0
Posts: 17
Quote:
Originally Posted by DayJob View Post
Have you tried patching the exe files again with the memory hack? Maybe Steam pushed the old exe's back?
I'm not playing through steam, since i'm afraid steam would maybe do what you are saying. I dragged the patched TESV.exe to my taskbar and start the game from there without steam being active.
Xanthuz is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2011, 01:08 PM   #10
geronimo789
 
 
 
Join Date: May 2010
Reputation: 505
Posts: 1,818
Quote:
Originally Posted by Xanthuz View Post
I'm not playing through steam, since i'm afraid steam would maybe do what you are saying. I dragged the patched TESV.exe to my taskbar and start the game from there without steam being active.
So you're having trouble with a cracked version of the game ?

/surprise
geronimo789 is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2011, 01:10 PM   #11
Mac.Collac
 
Join Date: Sep 2011
Reputation: 3
Posts: 181
When you fix the usage of RAM does it also improve your FPS?
Mac.Collac is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2011, 01:17 PM   #12
Xanthuz
 
Join Date: Jan 2011
Reputation: 0
Posts: 17
Quote:
Originally Posted by geronimo789 View Post
So you're having trouble with a cracked version of the game ?

/surprise
Cracked? -.- I have bought the game... Go to your skyrim folder and start from TESV.exe without steam being active and it will start.

Maybe check something out before posting such stupid comments
Xanthuz is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2011, 01:36 PM   #13
Heathy
 
Join Date: Sep 2010
Reputation: 78
Posts: 539
welcome to the problem that plagues every game that comes from beth, fo3 and nv both do the 'magic crash to desktop no warning' thing. doesn't matter what you do either because its random, i've had days where ill boot up a game be it any of the 3, play for 5-6 hrs no crash, then ill have days where it crashes every 1hr.. afaik its unfixable.
Heathy is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2011, 01:38 PM   #14
geronimo789
 
 
 
Join Date: May 2010
Reputation: 505
Posts: 1,818
Quote:
Originally Posted by Xanthuz View Post
Cracked? -.- I have bought the game... Go to your skyrim folder and start from TESV.exe without steam being active and it will start.

Maybe check something out before posting such stupid comments
Any steam works game I've played so far required steam to be running at least in the background. Didn't know skyrim doesn't.
geronimo789 is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2011, 01:41 PM   #15
IndigoAK
 
Join Date: Jan 2010
Reputation: 4
Posts: 65
The OP is not the only person with this problem.

The LAA patch also worked for me for a time and then it stopped working.

It seem the more you play this game, the worse it gets. I'm at 71 hours now and the game is pretty much unplayable because of stability issues, regardless of the settings I use.

I think the problem is that at a certain point the game begins to have issues remembering and loading all of the changes that have been made to cells over the course of your play-through, so when it tries to load a cell and the changes don't match or something like that it crashes the game.

You'll notice that if you use the uGridsToLoad tweak and then try to load the game with a different setting, the game crashes in the same manner, which is why I think this has something to do with cell loading.

Quote:
Originally Posted by geronimo789 View Post
Any steam works game I've played so far required steam to be running at least in the background. Didn't know skyrim doesn't.
Plenty of games on Steam work like this. Also, I just checked and he's not lying. Skyrim only needs Steam running if you run it from the launcher. If you run TESV.exe directly, you don't need Steam running.

Last edited by IndigoAK: 11-20-2011 at 01:45 PM.
IndigoAK is offline   Reply With Quote
Reply

Go Back   Steam Users' Forums > Steam Game Discussions > Q - S > Skyrim, The Elder Scrolls V


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



All times are GMT -7. The time now is 08:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Site Content Copyright Valve Corporation 1998-2012, All Rights Reserved.