Go Back   Steam Users' Forums > Steam Game Discussions > T - Z > Walking Dead, The

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-22-2012, 10:49 AM   #1
DarkProcessor
 
Join Date: Dec 2008
Reputation: 18
Posts: 64
Thumbs up FIX: Save Game Problems

Just for information, for users coming here with hope to find a way to fix this problem.
Source: http://www.telltalegames.com/forums/...ad.php?t=37049

Quote:
Hi there,

At last I found the problem of the game. (Once again, shame telltale! I was one of your fans)

The problem of game is position of stat file (as lot of people mentioned before in different threads.) Not just changing in place of stat file but also having two different place to save stats at same time.

Lot of people found that there is a "prefs.prop" in "Pack\default" directory at game installation directory. Some others found one in "steamapps". Some people found that there is one in "Documents\Telltale Games\The Walking Dead" (Where it should be actually) and some even found same folder and files in "Public Documents\Telltale Games\The Walking Dead".

I am going to speak about my version of game now (Steam Version Updated with all four episodes),

It seems that in my computer, game use two "prefs.prop" file. One on "Pack\default" and one in "Documents\Telltale Games\The Walking Dead" next to save games.
We must know that the game don't use save games as a way to find out where we are in game. Saving slots and even stats are in "prefs.prop" not in save-games.
So all of our problems such as not knowing save games and not moving decisions between episodes,etc are problems of "prefs.prop" file, not save games.

The problem of game is that it save and read "prefs.prop" in different locations (In my case two place. And i think it must be same for most of peoples). So when it saves "prefs.prop" to one place and later want to read it from another place it read older one. or even worse, if cant read other one because there isn't one (In some particular situations it will make game to show black screen. Otherwise it will create missing file or try other one.).

Here is what game do:
"Documents\Telltale Games\The Walking Dead"
Update when: Saving game (checkpoints)
Read when: Moving decisions to new episode
In other word: Read and write by in-game code

"Pack\default"
Update when: Opening game menu + Ending an episode + Saving options + Closing game
Read when: by menu, from when you open your game to when want to select your save slot and so on until opening of actual game
In other word: Read and write by game menu
If not available: If file was not already there, then it will use "Documents\Telltale Games\The Walking Dead" one. But when game create it for first time then game will use it as first option. This is why we don't have any problem until end of episode one.

EASY LIFETIME SOLUTION FOR NTFS USERS:
IF you use NTFS as filesystem format for your hard partitions then you can run this line of commends in CMD:

Note: If you didn't installed steam in same drive as windows you must change "%PROGRAMFILES%" to "YOURSTEAMDRIVE:\Program Files" and "%PROGRAMFILES(x86)%" to "YOURSTEAMDRIVE:\Program Files (x86)" in below commends.
Note 2: You better take a backup from your save-games at Public Documents and "prefs.prop" at both steamapps folder and Pack\default folder.
Note 3: This commends will not solve your old problems (they may solve but there is no guarantee.) But if you use them correctly they sure prevent any problem in future.

Win Vista/7/8 32 Bit:
Quote:
mklink "%PROGRAMFILES%\Steam\steamapps\common\the walking dead\Pack\default\prefs.prop" "%UserProfile%\Documents\Telltale Games\The Walking Dead\prefs.prop"

mklink "%PROGRAMFILES%\Steam\steamapps\prefs.prop" "%UserProfile%\Documents\Telltale Games\The Walking Dead\prefs.prop"

mklink /D "%public%\Documents\Telltale Games\the walking dead" "%UserProfile%\Documents\Telltale Games\The Walking Dead"

mklink /D "%public%\Documents\Telltale Games\GameData" "%UserProfile%\Documents\Telltale Games\The Walking Dead"

mklink /D "%UserProfile%\Documents\Telltale Games\GameData" "%UserProfile%\Documents\Telltale Games\The Walking Dead"
Win Vista/7/8 64 Bit:
Quote:
mklink "%PROGRAMFILES(X86)%\Steam\steamapps\common\th e walking dead\Pack\default\prefs.prop" "%UserProfile%\Documents\Telltale Games\The Walking Dead\prefs.prop"

mklink "%PROGRAMFILES(X86)%\Steam\steamapps\prefs.pro p" "%UserProfile%\Documents\Telltale Games\The Walking Dead\prefs.prop"

mklink /D "%public%\Documents\Telltale Games\the walking dead" "%UserProfile%\Documents\Telltale Games\The Walking Dead"

mklink /D "%public%\Documents\Telltale Games\GameData" "%UserProfile%\Documents\Telltale Games\The Walking Dead"

mklink /D "%UserProfile%\Documents\Telltale Games\GameData" "%UserProfile%\Documents\Telltale Games\The Walking Dead"
This will solve your problem. You dont need to do any thing. Just play and Windows will force game to save pref.prop in same place always.

What to do in different situations:
According to above description we can guess what to do when a problem occurred. Check below:

S1: No save slot shown (all empty).
A: It happen when you update your game. It seems that it is because of removing "prefs.prop" file from "Pack\default" by setup process. So what you need to do is to copy "prefs.prop" from "Documents\Telltale Games\The Walking Dead" to "Pack\default".

S2: Save slot seems outdated but works.
A: It is outdated because your process in game saved in "Documents\Telltale Games\The Walking Dead" version of "prefs.prop" but menu read it from "Pack\default" (which is saved at ending of your last episode), and of course it works even with that situation because when you click continue it will try to read "prefs.prop" from "Documents\Telltale Games\The Walking Dead". So what you should to do is to copy "prefs.prop" from "Documents\Telltale Games\The Walking Dead" to "Pack\default" folder.

S3: I started new episode before closing game but now it is not available in menu and i cant select to continue!!
A: situation is same as above problem but in other order. You must do same thing. Copy "prefs.prop" from "Documents\Telltale Games\The Walking Dead" to "Pack\default" folder.

S4: Ok I am done with this episode but my decisions wont move to new episode!
A: This is different situation. As i said when you end an episode it will update "prefs.prop" file in "Pack\default", but when it want to read your decisions it read "prefs.prop" file in "Documents\Telltale Games\The Walking Dead". So solution is to copy "prefs.prop" from "Pack\default" to "Documents\Telltale Games\The Walking Dead".

In other word:
Keep "prefs.prop" files sync. When you see a problem with your save-games, try to check and see if they are all sync. Always copy latest file to other locations. Latest file always has more recent modification date and must be slightly larger in size too. Just copy and replace older versions of "prefs.prop".

Not always this folders:
I know that some times stat file may go to "Public Documents" or "steamapps" folder. This is not a big deal. Just sync them no matter where they are. Always replace old ones with new one and you are done.

MAC USERS:
All information posted here is correct for MAC too but folders are diffrent. You must check this two folder: (Replace YOURNAME with your username.)
Quote:
/Users/YOURNAME/Library/Application Support/Telltale Games/TheWalkingDead/prefs.prop

/Users/YOURNAME/Library/Application Support/Steam/SteamApps/common/the walking dead/TheWalkingDead.app/Contents/Resources/Pack/default/prefs.prop

Tell me about any miss-information or new investigation results.
Hope this one solve your saving problems.

P.S: It seems that "corrupt file", "black screen" and other problems are not related to location of "prefs.prop" but to validation (and integrity) of data saved in it and save-games. I don't know how to fix them but always try to keep a copy from your save game via ingame menu (Play on slot 1 for example and copy to slot 2 after finishing an episode each time). I can confirm that a problem in one slot wont effect other slots until whole "prefs.prop" become corrupt which is unlikely.

P.S2: You better keep a backup of "prefs.prop" every time you change it.
DarkProcessor is offline  
Reply With Quote
Old 10-22-2012, 03:59 PM   #2
TunnelVision
 
Join Date: May 2012
Reputation: 383
Posts: 908
inb4 WELL I'VE NEVER HAD ANY PROBLEMS IN MY GAME
TunnelVision is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2012, 07:09 PM   #3
SiMMENS
 
 
 
Join Date: Jun 2010
Reputation: 91
Posts: 687
thanks now i can spend an hour messing with this instead of actually playing the game
SiMMENS is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 04:53 PM   #4
soren121
 
Join Date: Jan 2011
Reputation: 0
Posts: 30
Thanks for posting this here! This really needs to be stickied...
soren121 is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2012, 04:31 AM   #5
epiclydragon
 
Join Date: Nov 2010
Reputation: 1
Posts: 67
And now something to let the game start????
epiclydragon is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2012, 11:50 AM   #6
mikewiz
 
Join Date: May 2011
Reputation: 0
Posts: 9
I'm not seeing where this is helping me. I never had a pref.props file in my pack/default directory.

I've been fine up until the release of episode 5.

I tried copying my pref.props, but it doesn't seem to make a difference.

I really wanted to finish the game with my choices, but not finding a way.
mikewiz is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2012, 04:24 PM   #7
TimL
 
 
 
Join Date: Jan 2011
Reputation: 142
Posts: 985
WELL I'VE NEVER HAD ANY PROBLEMS IN MY GAME
TimL is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2012, 05:15 AM   #8
Retribution892
 
Join Date: Jul 2010
Reputation: 98
Posts: 1,966
anybody have a fix for Mac users? =/
Retribution892 is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2012, 08:05 AM   #9
rolandoftheeld
 
 
 
Join Date: Nov 2006
Reputation: 131
Posts: 813
This fixed my issue. Thanks.
rolandoftheeld is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2012, 11:15 AM   #10
jamroom
 
Join Date: Nov 2011
Reputation: 0
Posts: 7
Well, I have tried most of the fixes posted here and on the Telltale forums and it still doesn't work (crash during ep4 load & back to new game). There never was a perfs.prop anywhere other than with the save games.

More annoying than this happening, is the complete lack of any sign that TT are doing anything about this ridiculous save game crap. I'll not be continuing with this franchise until they patch it.
jamroom is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2012, 01:11 PM   #11
CigamMechanic
 
Join Date: Jul 2012
Reputation: 18
Posts: 85
I didn't have any save problems on my XP 32-bit machine.

I do not know if this has anything to do with it, but after each episode I would copy my main save slot to one of the other two slots, before continuing with the next ep.

No idea if this forced the right files to update/sync or something, or is just a coincidence and I would have had no problems anyway.

But something to try I suppose.
CigamMechanic is offline   Reply With Quote
Reply

Go Back   Steam Users' Forums > Steam Game Discussions > T - Z > Walking Dead, The


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



All times are GMT -7. The time now is 07:59 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Site Content Copyright Valve Corporation 1998-2014, All Rights Reserved.