Go Back   Steam Users' Forums > Steam Discussions > Help and Tips

Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-18-2008, 11:40 PM   #1
wollardwins
 
Guest
Posts: n/a
Black Screen at TF2 Startup

Hey everyone,

After I load TF2 it opens up to the standard backdrop but then the screen goes black. The music runs and I can hear the different options "click" as I run my mouse over them, but the screen remains black. I tried reinstalling drivers for my graphics card, but that doesn't help.

Any advice would be appreciated. Thanks!
 
Old 02-19-2008, 12:05 AM   #2
Jake
 
Join Date: Feb 2006
Reputation: 87
Posts: 3,741
After you exit Steam it is fine again?
Jake is offline  
Old 02-19-2008, 01:06 AM   #3
Sleaka J
 
Join Date: Nov 2007
Reputation: 0
Posts: 1,818
What's your video card?
Sleaka J is offline  
Old 02-19-2008, 09:07 AM   #4
wollardwins
 
Guest
Posts: n/a
I've restarted Steam, I've re-downloaded and reinstalled TF2, and I've tried running other games that use the new Source Engine (Episode 2) and it works fine.

I'm using an nVidia Quadro 570M with modified drivers from www.laptopvideo2go.com. It ran TF2 perfectly before, and even supported Crysis and BioShock so I have no idea why it decided to stop working now.
 
Old 02-19-2008, 12:38 PM   #5
wollardwins
 
Guest
Posts: n/a
Bump.

Anyone else had this problem?
 
Old 02-24-2009, 07:37 PM   #6
Cyb
 
Guest
Posts: n/a
I have the same problem: after the screen with the red valve headed guy, the menu shortly shows and then the screen goes black, switches to desktop, then black again, and stays black. Sometimes it works fine.

Starting the game windowed doesn't cause the problem. You can do this using the -windowed command line parameter.

I don't have this problem when playing Left For Dead. I also had this problem in the past on a previous windows install.
 
Old 02-25-2009, 01:32 AM   #7
AciD
 
AciD's Avatar
 
Volunteer Moderator
Join Date: Sep 2007
Reputation: 2278
Posts: 13,874
Computer specs?
AciD is offline  
Old 06-21-2009, 12:14 PM   #8
Juleulven
 
Guest
Posts: n/a
excatly same problem here...
started tf2 after a lengthy periode of not playing that game..

game starts, black screen, can hear music, can press buttons in blind....

all other games works like a charm ... also from steam...
 
Old 06-21-2009, 04:09 PM   #9
Slayer00
 
 
 
Join Date: Sep 2006
Reputation: 1139
Posts: 5,510
Did you try to start TF2 with launch option of "-novid"?
Slayer00 is offline  
Old 04-21-2010, 04:52 AM   #10
_fool
 
Join Date: Oct 2008
Reputation: 99
Posts: 311
Just fixed this problem for a friend of mine. Ugly workaround, but a fix nonetheless.

In his case it was caused by the monitor (actually: 1080p hd-tv). It didn't handle the switch to tf2 resolution very well, so the screen went black. But music kept playing, like stated above.

Solution:

- In windows, switch to a low desktop resolution (1280 x 1024)
- Start tf2, this should now get into the menu.
- set tf2 resolution to desired values
- close tf2
- in windows, set desktop resolution back to normal
- start tf2, from now on this should start up in proper resolution and without black screen
_fool is offline  
Old 07-31-2010, 12:38 PM   #11
snowyobject
 
Guest
Posts: n/a
if anyone is still having trouble with this, right click on the game and go to launch options. type -windowed and that should fix it.
 
Old 08-12-2011, 07:48 PM   #12
antilucid
 
Join Date: Nov 2010
Reputation: 0
Posts: 9
Quote:
Originally Posted by snowyobject View Post
if anyone is still having trouble with this, right click on the game and go to launch options. type -windowed and that should fix it.
That does not fix it for me.
antilucid is offline  
Old 08-12-2011, 07:59 PM   #13
Meditate03
 
Join Date: Jan 2011
Reputation: 0
Posts: 195
Quote:
Originally Posted by antilucid View Post
That does not fix it for me.
Will you stop bumping year old threads?
Meditate03 is offline  
Old 08-15-2011, 04:06 PM   #14
Exalted
 
Guest
Posts: n/a
I'm having the same issue now. Before my computer would freeze every once in a while, while playing TF2. I would have to reboot my computer to fix it. Now I can't even play the game.
 
Old 08-22-2011, 02:49 PM   #15
djaro555
 
Guest
Posts: n/a
Quote:
Originally Posted by Slayer00 View Post
Did you try to start TF2 with launch option of "-novid"?
i have the same problem with black screen and i try your idea and now i just have to wiat 10-15 seconds black screen and then everything is ok
tnx
 
Closed Thread

Go Back   Steam Users' Forums > Steam Discussions > Help and Tips


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



All times are GMT -7. The time now is 10:09 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Site Content Copyright Valve Corporation 1998-2012, All Rights Reserved.